Sa km i ngelen makinës pasi ndizet drita e kuqe? Lista për disa nga makinat më të shpeshta në Kosovë

17 Maj 2017 - Gazeta Express

Sa km i ngelen makinës pasi ndizet drita e kuqe? Lista për disa nga makinat më të shpeshta në Kosovë

Ndezja e llambës spiune që tregon se karburanti po mbaron është padyshim pjesë e eksperiencës së shoferit.

Makina të tregon se ka ardhur koha për ta furnizuar dhe të detyron të ndalosh në pikën më të afërt të karburantit.
Modelet më të reja, madje dhe disa nga të vjetrat kanë paketa elektronike që përllogarisin se sa kilometra mund të përshkosh. Por nëse je në një rrugë të gjatë, është thelbësore të dish se sa rrugë i ka mbetur makinës.

Të bësh një përllogaritje ekzakte është shumë e vështirë: duhet të llogarisësh 1/10 e serbatorit dhe ta pjesëtosh me sa litra për 100 km bën makina, në varësi të llojit të rrugës, motit, trafikut dhe gjendjes së mjetit.

Portali Tank on Empty është një databazë të dhënash ku çdo shofer mund të japë pikërisht llojin e informacionit që kërkon. Secili përcakton se sa kilometra rrugë ka makina e tij para se të ndalojë dhe portali nxjerr një mesatare për çdo model.

Sipas të dhënave të kësaj databaze, SCAN ka bërë një klasifikim për disa nga automjetet më të shpeshta në Shqipëri duke nisur nga modeli me më shumë kilometra.

Modeli Kilometra të përshkuara me karburantin rezervë

 • Audi Q7 96 km
 • Mercedes A-Class 86 km
 • Volkswagen Pasat 78.3 km
 • Peugeot 206 77.3 km
 • BMW X5 77.2 km
 • Renault Megane 77.1 km
 • Mercedes C-Class 74 km
 • Opel Astra 72.4 km
 • Renault Scenic 71.7 km
 • Mini Cooper 71.6 km
 • Volkswagen Golf 69.5 km
 • Smart 69 km
 • Ford Focus 66.8 km
 • Volkswagen Polo 67.9 km
 • Mercedes E-Class 67 km
 • Toyota Yaris 65.9 km
 • Audi A3 65.3 km
 • Range Rover 65 km
 • Ford Fusion 64.72 km
 • Ford Fiesta 62 km
 • Fiat Punto 52.4 km
 • Jeep Grand Cherokee 50.5 km
 • Opel Corsa 49.7 km