Moti i keq, Policia thirrje drejtuesve: Kujdes në këto zona! Ja çfarë duhet të bëni

4 vjet, 4 muaj më parë - 31 Dhjetor 2017, gsh.al
Moti i keq, Policia thirrje drejtuesve: Kujdes në këto zona! Ja çfarë duhet të bëni
Reshjet e dendura të shiut dhe të dëborës, si dhe ulja e ndjeshme e temperaturave, kanë krijuar vështirësi në akse rrugore që në orët e para të mëngjesit.

Për këtë arsye, policia rrugore ka dhënë detaje lidhur me situatën aktuale në disa zona te vendit, kryesisht ato veriore dhe verilindore. Ndaj u bëhet thirrje drejtuesve që të tregojnë kujdes në akset rrugore me mjegull duke theksuar se prania e saj:

 • E bën rrugën më të padukshme;
 • Ul shíkueshmërinë;
 • Zvogëlon kapjen e gomave në asfalt;
 • Kufiri i shpejtësisë së mjeteve duhet të jetë jo më shumë 50 km/h nëse dukshmëria është më e vogël se 100 metra;

Po ashtu edhe në situatën e rënduar të motit në tunele, në hyrje dhe në brendësi të tyre u kërkohet shoferëve që të:

 • Zvogëlojnë shpejtësinë;
 • Aktivizojnë ajrin riqarkullues të kabinës së mjetit;
 • Nëse konstatohet rrezik ndaloni para hyrjes së tuneleve;
 • Mbajtja e krahut të djathtë;
 • Respektoni shpejtësinë e lejuar të treguar nga sistemi i sinjalizimit;
 • Aktivizoni sinjalin bllokues në rast rreziku,
 • Bëni kujdes nga ndryshimi i kushteve atmosferike, akulli, dëbora mbi sipërfaqen e rrugës.
 • Bëni kujdes nga ndryshimi ndriçimit në hyrje dhe dalje të tunelit.

Në raste përfshirje aksidentesh duhet te mbani parasysh:

 • Mos lëvizni nga vendngjarja,
 • Telefononi menjëherë në numrat e tel.112 dhe129 Policinë e Shtetit, Ambulancën nr.127 ose 112(Në Tiranë), 128 Zjarrëfikëset dhe prisni mbërritjen e ndihmës së parë.
 • Jepni informacion për emrin dhe numrin tuaj të telefonit, vendin ku ka ndodhur ngjarja dhe nëse nevojitet ndërhyrja.
 • Aktivizoni sinjalin bllokues të rrezikut;
 • Sigurohuni që jeni të dukshëm nga të tjerët (vishni jelek forsforeshentë) dhe evitoni mundësinë e ndodhjes së ndonjë aksidenti tjetër ose rëndimin e pasojave.
 • Vendosni trekëndëshin e rrezikut në distance të mjaftueshme. Ndaloni në të djathtë të karrexhatës nëse është mundësia.
 • Përdorni mjetet e ndihmës së parë.
 • Largimi nga vendi i ngjarjes, rrezikon ndalimin e arrestimin e menjëhershëm, përveç pezullimit të lejedrejtimit.

Në raste në akset rrugore ka prani të dëborës dhe akullit, shërbimet e Policisë Rrugore do të kërkojnë përdorimin e zinxhirëve dhe mund te pezullojnë përkohësisht qarkullimin e kategorive të ndryshme të mjeteve.

Drejtuesit e mjeteve në këto ditë festash të evitojnë përdorimin e alkoolit gjatë drejtimit të mjeteve dhe të tregojnë kujdes maksimal për të evituar përfshirjen në aksidente dhe ngjarje rrugore.